WUR met project CAN-DO-IT op bezoek bij VerspillingsMarkt - Fjild

WUR met project CAN-DO-IT op bezoek bij VerspillingsMarkt

WUR met project CAN-DO-IT op bezoek bij VerspillingsMarkt

1 februari

WUR met het project CAN-DO-IT kwam dinsdag 1 februari op bezoek bij VerspillingsMarkt om gerechten vanuit voedselverspilling te proeven.

Hoe kan de WUR (Wageningen University Research) in Noord-Nederland een transitie naar een circulair voedselsysteem ondersteunen en waar mogelijk versnellen?

Dat wil het CAN-DO-IT project (onderzoek naar kringlooplandbouw in Noord-Nederland) onderzoeken. De transitie naar een circulair voedselsysteem vraagt om een fundamentele verandering van de markt, het beleid, technologie ontwikkeling en het gedrag van consumenten. De weg is complex, maar iedere stap in de goede richting doet er toe. Wij hebben daarom binnen dit project gekozen voor de small-wins benadering.

Naar een circulair voedselsysteem. De volgende 5 principes zijn toepasbaar en helpen om te kunnen produceren en consumeren binnen de draagkracht van onze aarde

:1. Het waarborgen van onze natuurlijke hulpbronnen: een gezonde bodem, schone lucht en wateren, biodiversiteit en natuur.

2. Het vermijden van voedselverliezen en -verspilling, inclusief het vermijden van overconsumptie of onnodige consumptie.

3. Het effectief gebruik van grondstoffen, o.a. het gebruik van vruchtbaar akkerland voor de productie van voedsel voor directe menselijke consumptie.

4. Het hergebruiken van onvermijdbare reststromen.

5. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het minimaliseren van het energieverbruik.

Gerechten die zijn geproefd tijdens de lunch:

– Tomatensoep (reststromen tomaten)

– Broodje groentekroket (groente snijafval van versnijder)

– Groente chips (reststromen wortel, rodebiet, aardappel)

– Appelperen sap (reststromen appels en peren)

– Munt kletskoppen (reststromen munt)